Nieuw voorval meldportaal voor lichte luchtvaart

Vanaf 22 augustus kunnen alle piloten in de lichte luchtvaart in Nederland gebruikmaken van het nieuwe meldportaal voor luchtvaart voorvallen. Zweefvliegers en ballonvaarders gebruiken al een tijd succesvol hun eigen meldportaal. Dit nieuwe meldportaal is hierop gebaseerd.

Meldportaal zweefvliegvoorvallen heeft de primeur

In 2021 ging de eerste versie van het meldportaal zweefvliegen live. In januari 2022 volgde een verbeterde versie, die het melden nog makkelijker maakte voor gebruikers, een locatie voor de wettelijke dubbele meldplicht. Daarnaast een verandering in het gebruiksgemak voor de veiligheidsmanagers. Zo werden de meldingen nog overzichtelijker en kunnen we er allemaal nog beter van leren.

Het werkt!

Met het meldplatform is het voor zweefvliegers nu een stuk makkelijker om aan de meldplicht te voldoen. Je hoeft je melding niet meer via de verschillende instanties te doen, alles kan op die ene website: vliegveiligheid.nl. Je kan hier namelijk aangeven dat je melding doorgestuurd moet worden naar ABL en indien nodig naar OVV. Vink het juiste hokje aan en alles wordt automatisch voor je doorgezet. Dit is wat dit meldportaal zo uniek maakt: het is de enige meldplek waar je maar één melding hoeft te doen.
Het is een alles-in-een meldportaal.

Melden makkelijker maken werkt: ABL ziet het aantal meldingen onder zweefvliegers de laatste jaren toenemen. In de jaarrapportage van het ABL over het jaar 2022 wordt het meldportaal specifiek genoemd. Wat misschien ook heeft meegespeeld in de meldbereidheid is de mogelijkheid om anoniem meldingen te kunnen invoeren. Dit heeft niet de voorkeur, want dan kan er geen contact met je worden opgenomen en dat verkleint de mogelijkheid voor anderen om van jouw melding te leren. Toch is deze optie toegevoegd, want we hebben liever dat je anoniem meldt, dan dat je helemaal niet meldt.

Meldportaal ballonvaren volgt al snel

Begin 2022 werd ook door de afdeling Ballonvaren besloten een meldportaal te maken, op basis van het model van de afdeling Zweefvliegen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als collegapiloten al een goedwerkend en succesvol portaal hebben ontworpen? In mei 2022 ging het meldportaal, speciaal aangepast voor ballonvaarders, live.

En nu voor de lichte luchtvaart

En vanaf 22 augustus wordt het meldportaal dus nog verder uitgebreid. Een plek voor al je meldingen, makkelijk toch? Je vindt het portaal op vliegveiligheid.nl, kies vervolgens jouw luchtsport. Vanaf 17.00 uur gaat het gedeelte voor lichte luchtvaart live.